Microsoft Flight Simulator: de eerste beelden!

Microsoft Flight Simulator: de eerste beelden!

Het kunnen besturen van een vliegtuig heeft iets magisch. Wellicht ook dat de factor ‘onbereikbaarheid’ hierin en rol speelt. Voor de meeste mensen zal deze droom namelijk nooit werkelijkheid worden. Mede hierdoor werd de eerste game van de Microsoft Flight Simulator serie, uitgekomen in 1982, destijds met groot enthousiasme ontvangen door een groot publiek. Non-piloten werden door Microsoft in de positie gebracht om te ervaren wat het betekent om zelf een Boeing 747 te besturen. In de loop der jaren ontwikkelde de serie zichzelf tot ongekende hoogte met Flight Simulator X, dat uitkwam in 2006, als absoluut hoogtepunt. Tot nu toe!

Flight Simulator: Trip down memory lane

We durven de stelling wel aan dat elke gamer ouder dan 25 jaar bekend is met de Flight Simulator franchise. De game bleek haar tijd ver voor, was het gesprek van de dag en had iets speciaals wat moeilijk te verwoorden is. Een poging hiertoe brengt ons bij woorden als vrijheid, spanning, technologische doorbraak en het (digitaal) verwezenlijken van een langgekoesterde droom. Deze succesvolle cocktail resulteerde destijds in bizarre verkoopcijfers. Microsoft wist mensen te bereiken die totaal geen interesse hadden in het spelen van games, maar voor Flight Simulator maakte iedereen met plezier een uitzondering. Je moest het spel gespeeld hebben om mee te kunnen praten bij het koffiezetapparaat.

In de periode van 1982 t/m 2006 werden in totaal 13 verschillende Flight Simulator spellen uitgebracht op vele verschillende besturingssystemen. Naar mate de tijd vorderde werden de spellen steeds uitgebreider, realistischer en visueel aantrekkelijker. Niet geheel onlogisch is de laatste variant de huidige benchmark die spoedig vernietigd gaat worden.

Een lange stilte

In 2009, twee jaar na de release van Microsoft Flight Simulator X, sloot Microsoft de deuren van haar game-studio genaamd ‘Aces Game Studio’. De onlangs aangekondigde reboot van de game kwam dus als een complete verrassing. Microsoft moest voor dit nieuwe project dus op zoek naar een externe studio en kwam uit bij ‘Asobo Studio’. Niet direct een studio dat bij iedereen een belletje doet rinkelen, maar onlogisch is de keuze zeker niet.

Asobo Studio is namelijk de studio achter de indrukwekkende racegame ‘Fuel’. Dit meesterwerk, gemaakt met Codemasters, is nog altijd het spel met de grootste open spelwereld ooit. Een logische keuze als je een simulatie game wilt maken die praktisch de hele aardbol als speelterrein gaat hebben. Dat de keuze op Asobo goed uitpakt is een understatement.

Microsoft Flight Simulator – Preview

Onze welbekende vrienden van Tweakers vlogen namelijk onlangs naar Seattle, de thuisbasis van software-gigant Microsoft en makers van de nostalgische game. Ze publiceerden een prachtige rapportage over de game met daarin de eerste in-game footage. Het resultaat is verbluffend!

Bing Maps

Het simulatiespel maakt gebruikt van data uit de Bing Maps database, waarmee de aarde in kaart gebracht wordt. Met name grote (Amerikaanse) steden zijn hierdoor haast identiek en niet van echt te onderscheiden. Dit resulteert in prachtige visuals en een unieke ervaring. De weerelementen zijn deze editie prachtig uitgewerkt, waardoor het spel haast niet meer van echt te onderscheiden is. Daarbij heeft het element weer direct invloed om de gameplay, zoals dit ook in het echt het geval is.

Virtual Reality

Voor de ultieme ervaring lijkt dit een absolute must, daar dit spel zich er uitermate goed voor leent. Momenteel is er echter nog weinig informatie bekend over het inzetten van VR-technologie bij de game. Aangezien Microsoft, een voorloper op het gebied van VR, de maker van de game is lijkt het niet onwaarschijnlijk dat dit wel het geval gaat zijn. Laten we het hopen!

Releasedatum & Platform(en)

De exacte releasedatum van Microsoft Flight Simulator is (helaas!) nog niet bekend. Lang hoeven we echter niet te wachten. Microsoft maakte namelijk onlangs bekend het spel uit te brengen in 2020. Eerst op PC en in een later stadium ook op de Xbox. Hoogstwaarschijnlijk na de introductie van Microsoft’s nieuwe Xbox, genaamd ‘Project Scarlett’. Voor de Xbox zal de release dus richting het einde van 2020 plaatsvinden.