1731 Fine & Rare: Nederlands trots in de rum industrie

1731-Fine-Rare-Nederlands-trots-in-de-rum-industrie | MannenRubriek.NL

Er zijn plaatsen in de wereld waar rum haast een gemeengoed is. Denk alleen al aan de piraten in het Caribische gebied die eeuwen geleden rondliepen met een zwaard in ene hand en een fles rum in de andere hand. Rum is sinds jaar en dag genesteld in de roots van bepaalde gebieden in de wereld. Het is haast een stuk onderdeel van de cultuur. Hoe anders is dat nog in Nederland? Tot niet heel lang geleden werd rum in Nederland enkel gedronken in combinatie met cola, veelal Bacardi-Cola. De fijnproevers van ons land weten hun weg echter steeds beter te vinden naar andere soorten rum.

De trend die Rum heet

Momenteel is er een vibe gaande rond het inmiddels steeds populairdere wordende drankje. Zo opent er in Utrecht binnenkort de ”Rum-Club”, waar meer dan 200 soorten rums geschonken gaan worden. Ook zijn steeds meer Nederlanders aan het experimenteren geslagen met andere rum dan Bacardi. Daarbij weten (kleinere) internationale merken steeds beter hun weg te vinden naar ons kleine kikkerlandje. Dit alles moedigen wij uiteraard aan. Hoe meer aanbod, hoe beter de keuze en hoe meer er uit te proberen valt. Daarbij introduceren innovatieve bartenders steeds meer cocktails met rum als hoofd ingredient.

Nog leuker is dat steeds meer nieuwe Nederlandse rum merken een poging wagen naar eeuwige rum-roem. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vele pogingen aanvoelen als losse flodders. Hoe anders is dat met het nieuwe Nederlandse rum merk ”1731 Fine & Rare’‘. Een merk dat we met gepaste trots graag aan jullie willen voorstellen.

1731 Fine & Rare – het nieuwe Nederlandse rum merk

Het jaar 1731 staat in de geschiedenisboeken gemarkeerd als het jaar dat de Britse Royal Navy besluit de manschappen een halve ‘pint’ rum te bieden, als onderdeel van hun soldij. Maar al ver daarvoor werd de drank gewaardeerd door velen. Al honderden jaren is deze drank met zijn rijke kleuren en volle, gevarieerde smaken verbonden met de historie en tradities van Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Tegenwoordig staat 1731 voor een unieke collectie rums, elk met een eigen karakter en oorsprong.

De collectie biedt drie mooie rum blends en drie single origin rums, allemaal met de eigen natuurlijke kleur en pure smaak, zonder additieven of toegevoegde suikers. 1731 is meer dan een merknaam. Het is een nieuwe kijk op rum, het maakproces, de smaak, de beleving. Met een zeldzaam mooi palet aan rums laat het merk de warme geschiedenis van de bakermat van de rum herleven.

1731 Fine & Rare verovert Nederland en Europa

Sinds kort is 1731 voor de consument beschikbaar bij een aantal van de beste slijterijen van Nederland. De verkrijgbaarheid gaat in de komende maanden verder uitgebouwd worden. Uiteraard is het streven om 1731 ook te plaatsen bij een aantal van de beste cocktailbars van Nederland.

Fanatieke rum fans kunnen 1731 Fine & Rare natuurlijk ook komen proeven tijdens een bezoek aan één van de vele (whisky en) rum festivals waar deze bijzondere rum collectie veelvuldig onder de aandacht zal worden gebracht. In Europa is 1731 Fine & Rare reeds actief in Duitsland, Oostenrijk, Italië en binnenkort ook Frankrijk. In de loop van komend jaar wordt 1731 gelanceerd in Denemarken, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

De collectie van 1731 Fine & Rare

Het assortiment van 1731 Fine & Rare beschikt inmiddels over 6 uiteenlopende blends. Allen met een eigen identiteit en unieke smaak. Hieronder stellen we de blends kort aan je voor:

1731 British West Indies Blend

De 1731 British West Indies Blend is een mooie blend in een kleine oplage, die de smaken van drie eilanden in het Caribisch gebied samenbrengt: de intense smaak van jonge, traditioneel gedistilleerde Pot Still rums uit Jamaica, op eikenhout gerijpte Column Still rums en wat zwaardere Pot Still rums uit Barbados en prachtig gerijpte Column Still rums uit Trinidad. Deze Extra Old (XO) combinatie brengt rums van verschillende leeftijden samen tot een blend met een uniek karakter. De rums in de British West Indies Blend zijn 0 tot 8 jaar oud.

De adviesverkoopprijs in Nederland is € 39,50

1731 Spanish Caribbean Blend

De 1731 Spanish Caribbean Blend is een 100% Column Still rum in een kleine oplage. De blend combineert een 5-jarige Cubaanse rum met een tot 8 jaar oude rum uit de Dominicaanse Republiek en brengt daarmee de prachtige volle smaken van de Spaanse Cariben tot leven. Deze Extra Old (XO) combinatie brengt rums van verschillende leeftijden samen tot een blend met een uniek karakter. De rums in de Spanish Caribbean Blend zijn 3 tot 8 jaar oud.

De adviesverkoopprijs in Nederland is € 39,50

1731 Central America Blend

De 1731 Central America Blend wordt in kleine oplage geproduceerd en combineert drie prachtige, traditioneel gedistilleerde Column Still rums uit Midden-Amerika. De zeer karaktervolle blend bevat een 4-jarige rum uit Guatemala, een bijzondere 2-jarige rum uit Belize en tot slot een fantastische 6 jaar oude rum uit Panama. Deze Extra Old (XO) combinatie brengt rums van verschillende leeftijden samen tot een blend met een uniek karakter. De rums in de Central America Blend zijn 2 tot 6 jaar oud.

De adviesverkoopprijs in Nederland is € 39,50

1731 Cuba 5 Year Old

De 1731 Cuba 5 Year Old is een single origin rum die met zorg is geselecteerd op kleur, smaak, geur en het regionale karakter van het eiland. Deze traditionele Column Still rum heeft minimaal 5 jaar gerijpt op oude bourbonvaten en weerspiegelt ten volle de authentieke smaak van Cuba.

De adviesverkoopprijs in Nederland is € 44,50

1731 Panama 6 Year Old

De 1731 Panama 6 Year Old is met zorg gekozen om zijn kleur, smaak en karakter en vertegenwoordigt een van de meest authentieke smaken van Panama. Deze traditionele Column Still rum heeft minimaal 6 jaar gerijpt op oude eikenhouten bourbonvaten. Dit maakt de Panama een bijzonder smaakvolle single origin rum.

De adviesverkoopprijs in Nederland is € 45,50

1731 Barbados 8 Year Old

De 1731 Barbados 8 Year Old is met zorg gekozen om zijn kleur, smaak en karakter en vertegenwoordigt een van de meest authentieke smaken van Barbados. Deze single origin rum brengt een verscheidenheid aan uitzonderlijke rums uit dit land bij elkaar, sommige gedistilleerd in een traditionele Column Still en andere in een authentieke Pot Still. De combinatie heeft minimaal 8 jaar lang gerijpt op oude eikenhouten bourbonvaten, waardoor het natuurlijke aroma van de rum ten volle tot zijn recht komt. Deze Barbados 8 Year Old is dan ook een van de meest bijzondere rums in de collectie van 1731.

De adviesverkoopprijs in Nederland is € 47,50

Review

We zijn blij verrast dat een Nederlands merk de rum markt probeert te veroveren. In onze ogen maakt 1731 een goede kans om binnen afzienbare tijd veel geschonken te gaan worden. Zowel in horeca-gelegenheden als bij mensen thuis. Enkel de flessen zijn haast al on-Nederlands, namelijk fris, krachtig en chique. Ze misstaan zeker niet in een hippe hotspot in de grote(re) steden. De rum van 1731 is momenteel nog enigszins moeilijk te bestellen, maar hier zal naar verwachting spoedig verandering in komen.

1731 bestellen

Op de website van 1731 Fine & Rare is het momenteel (nog) niet mogelijk om de rum blends te bestellen. Enkele websites / slijterijen die de collectie van 1731 momenteel aanbieden zijn: