Is jouw lang bewaarde wijn nog goed? Zo weet je het!

Is jouw lang bewaarde wijn nog goed? Zo weet je het! | MannenRubriek.NL

Ben je de trotse eigenaar van een goed gevulde wijnkelder of heb je een mooi aandenken in de vorm van een fles wijn meegenomen toen je drie jaar geleden in Zuid-Afrika op reis was? Dan kan het knap lastig zijn om in te schatten hoe lang je deze wijn nog kan bewaren. Nu kun je deze flessen uit onzekerheid voor altijd dichthouden om slechts als decoratie te doen dienen, maar je kunt ook ontdekken of de wijn nog wél gewoon goed is.

De kurk van de wijn

De kurk heel belangrijk: kijk naar hoe veel ruimte er tussen de kurk en de wijn zit. In het geval van een goede fles zal hier 6,5 millimeter tussen zitten. Je hoeft hier geen liniaal bij te pakken, want je kunt het makkelijk vergelijken met een nieuwere fles die tussen je wijnen staat.

Zit er meer ruimte tussen? Dan kan er een deel verdampt zijn, is het geoxideerd óf heeft de kurk wijn opgezogen. Mocht je overigens nog zoeken naar een originele manier om de wijnfles te openen? Lees het artikel ‘wijnfles openen zonder kurkentrekker‘ voor inspiratie!

Een lek

Nog een duidelijk teken dat je het rode drankje niet meer kan bewaren: sporen van lekkage. Als de fles op een moment heeft gelekt, dan is de kans behoorlijk groot dat-ie nu niet meer zo goed zal smaken.

Onderzoek

Bij wijn bewaren is het helemaal geen gek idee om even het wijnhuis op te zoeken om te kijken wat voor wijnen hier gemaakt worden. Lees ook gelijk wat anderen van de wijn vinden. Wordt-ie met het jaar slechter beoordeeld? Dan moet je er geen gras over laten groeien.

Decanteren

Mocht je vermoeden dat de wijn nog goed is, dan raden we je aan om het volgende te doen. Als je hem liggend hebt bewaard, moet je deze minimaal één dag voor het openen rechtop zetten, zodat het bezinksel naar beneden kan zakken. Hierna kan het makkelijker gedecanteerd worden.

Het decanteren is het overschenken van de drank in een glazen karaf. Zo kan er zuurstof bij de wijn komen, waardoor ie zachter zal smaken. Zie onderstaande video voor verdere toelichting over het decanteren van wijn:

Zo moet het wel

Heb je een mooie fles gekocht en ben je van plan deze wijn te bewaren voor een speciaal moment? Dan is het goed om van tevoren na te denken over wáár en hoe je de wijn gaat bewaren.

Een donkere ruimte doet het vaak goed bij wijn bewaren, omdat de temperatuur hier constant is. Ideaal is tussen de tien en twaalf graden. Mocht het lastig zijn om een goede plek te vinden, dan moet je voor een constante temperatuur kiezen. Liever een ruimte waar het constant veertien graden is, dan een ruimte waar het elke dag schommelt tussen de acht en twaalf graden.

Proeven die wijn!

Dan hebben we nog een belangrijke tip: als je écht niet zeker weet of een wijn nog goed is, dan is er natuurlijk één manier die het beste werkt. Kurk eruit en proeven maar!