De kosten van een kind tot 18e levensjaar

De kosten van een kind tot 18e jaar | MannenRubriek.NL

De beslissing om samen aan een kind te beginnen is misschien wel de belangrijkste beslissing uit je leven. Niet iets om tijdens een hitsige bui te besluiten. Een kind krijgen en deze vervolgens zo goed mogelijk in de maatschappij proberen te slingeren is voor veel mensen een levensdoel. Een prachtig doel, maar zo’n kind kost wel bakken met geld.

Een exact getal blijft natuurlijk lastig, maar laten we eens op een rijtje zetten wat zo’n nieuwe spruit ongeveer kost. We realiseren ons dat liefde van een kind is niet uit te drukken in geld en/of kosten, maar dat aspect laten we in dit artikel bewust buiten beschouwing. We zoomen hierbij enkel in op de keiharde financiële cijfers. Laat jouw beslissing zeker niet afhangen van dit artikel, maar het kan nooit kwaad van tevoren de financiële gevolgen te realiseren.

17% van het besteedbaar inkomen kwijt aan een kind

Wat je maandelijks kwijt bent aan jouw nieuwe telg hangt natuurlijk deels af van je maandelijkse inkomen. Als basisregel geldt dat een kind gemiddeld 17% van het maandelijks besteedbare inkomen opeist. Hoe hoger het salaris, hoe meer het kind ‘kost’. Bij een serieus salaris lopen de maandelijkse kosten dus snel op. Hier kom je ook achter als je onverhoopt niet verder gaat met je partner. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de kinderalimentatie.

Van de luier tot de middelbare school

Jan Modaal krijgt in Nederland (afgerond) € 2.400 netto per maand. Bovengenoemde 17% staat dan garant voor € 408 per maand. Dit bedrag is dus wat een kind voor een gemiddelde Nederlander kost per maand. Op jaarbasis betekent dit € 4.896. Op het moment dat jouw kleine ventje of meisje 12 kaarsjes uitblaast heb je al richting de € 60.000 uitgegeven. Reken maar uit als je op twee keer modaal inkomen zit (of nog hoger).

Stijging maandelijkse kosten vanaf middelbare school

Volgens het Nibus stijgen de kosten van een kind de laatste 6 jaar met 10,3%. Van het al uitgerekende bedrag wel te verstaan. In bovenstaand voorbeeld komt dat neer op afgerond € 40 extra per maand en dus op € 448 per maand. Jaarlijks is dat dus € 5.376 wat neerkomt op een additionele € 32.256 tot het kind 18 jaar is. Tel daar de kosten tot het 12e levensjaar bovenop en we tikken al een bedrag aan van € 92.256. Een flink bedrag!

Kosten van de studie?

Dan moeten ze nog gaan studeren. Voor nu laten we dat bedrag buiten beschouwing, omdat het kind dan officieel geen kind meer is. Maar eerlijk is eerlijk, de meeste ouders maken gedurende de studie van hun kind nog wel degelijk kosten. Afhankelijk van de mate van ‘sponsoring’ kan dit bedrag zelfs oplopen naar een veel hoger maandelijks bedrag dan eerder genoemde bedragen.

Een kind kost een ton!

Give or take dien je er dus rekening mee te houden dat een kind rond de ton kost. Honderdduizend euro! Een flink bedrag, maar je krijgt er zoveel voor terug he..