Sigaar kopen? Hier moet je op letten!

Sigaar kopen? Hier moet je op letten! | MannenRubriek.NL

Nieuw in het sigarenwereldje en je staat te popelen om je eerste sigaar te kopen? Super, maar de kans is groot dat je wat overdonderd bent door het overgrote aanbod. Waar moet je dus op letten vooraleer je die eerste sigarenspeciaalzaak binnenstapt?

Humidor

Voor je nog maar denkt aan het kopen van je eerste sigaar, zorg dan zeker dat je eerst een humidor hebt. Een humidor is essentieel om ervoor te zorgen dat je sigaren in uitstekende conditie blijven. Zonder een humidor worden je sigaren droog, bitter en verliezen ze alle smaak.

Sterkte

Wees je ervan bewust dat er heel wat verschillende sigaarsterktes bestaan. Ook al inhaleer je geen sigarenrook, toch heeft de sterkte van een sigaar een zeer zware impact. Je lichaam neemt namelijk nog altijd nicotine op door de rook in de mond. Daarom is het belangrijk om te starten met lichte sigaren en dan zo op te werken. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met corona shortfillers. Het voordeel hiervan is dat ze 1) meestal niet sterk zijn 2) redelijk snel roken en 3) totaal niet duur zijn. Dit zorgt ervoor dat je voldoende tijd kan nemen om te experimenteren.

Ga dus niet direct een Partagas Robusto roken. Maar begin met rustigere sigaren tot je een bepaalde vorm van resistentie opgebouwd hebt. Als je graag direct Cubaanse sigaren rookt, dan raad ik je alvast de “Open” serie van Montecristo aan. Begin met de Junior en daarna de Master om al enige vorm van expertise en resistentie op te bouwen.

Tip: heb je last van een zogenaamde nicotine poisoning (= je voelt je duizelig na het roken van een sigaar), neem dan wat extra suiker op. Een klontje druivensuiker werkt bijvoorbeeld prima om je terug beter te voelen. Je merkt hier direct de impact van.

Grootte, dikte en kleur

Sigaren komen in alle vormen, diktes en lengtes. Dit heeft natuurlijk een grote impact op de sterkte van de sigaar, alsook de rooktijd. In deze infographic over hoe je een sigaar kiest kan je al enkele voorbeelden zien van lengtes en diktes. De lengte van een sigaar wordt altijd in CM uitgedrukt, de dikte in “ring gauge”. De beginners kunnen deze “ring gauge to mm” converter raadplegen voor meer informatie.

De Robusto’s. Deze zijn in het algemeen 12 cm lang en 2cm dik (ring gauge 50). Je doet hier gemiddeld 1u30/1u45 over om deze op te roken. Als beginner is het raadzaam om met corona’s te beginnen. Die zijn over het algemeen 13/14 cm lang en hebben een 35 ring gauge (ongeveer 1,3 cm).

Mijn persoonlijke ervaring zegt dat de dikte van de sigaar meer doorweegt dan de lengte. Zo kan je perfect met een Rothschild sigaar (ongv. 9,5 – 10 cm lang en 45 – 50 ring gauge) langer doen dan een corona. Hoe dikker de sigaar, hoe meer nicotine je ook zal opnemen per trek. Dikkere sigaren zijn dus over het algemeen ook sterker.

De kleur is niet perse doorslaggevend. De algemene regel zegt dat donkere wrappers aantonen dat de sigaar sterker gaat zijn. Ik heb echter al donkere sigaren gerookt die op vlak van sterkte zeker niet konden opwegen tegen lichtbruine sigaren. Het is raadzaan om vooral van alles wat te proberen en zelf te ondervinden welke sigaren sterker zijn, in plaats van op de wrapper kleur af te gaan.

Voorbeeld beginner sigaar

Dus, welke sigaren koop je best om de eerste stappen te zetten? Eerst en vooral: stem eens af met je locale tobacconist. Deze mensen kennen hun aanbod perfect en weten welke sigaar het best bij jou zal passen. Elke sigarenwinkel heeft wel mildere sigaren, dus je zou zeker geen probleem mogen hebben om je keuze te maken.

  1. J. Cortès “High Class”
  2. CAO Cold Vintage
  3. Oliva Connecticut Reserve
  4. Oliva Serie G
  5. Flor de Oliva
  6. Perdomo Lot 23
  7. Alle sigaren uit de Montecristo ‘Open’ serie

Er zijn uiteraard nog veel meer zachtere sigaren om met te beginnen. Het voordeel van bovenstaande lijst is dat het op zich ook geen dure sigaren zijn, ideaal dus om met te experimenteren.