De 7 Nieuwe UNESCO werelderfgoed plaatsen!

De 7 Nieuwe UNESCO werelderfgoed plaatsen! | MannenRubriek.NL

Plaatsen met een uitzonderlijke natuur- en/of cultuurwaarde maken kans om terecht te komen op de beroemde UNESCO werelderfgoedlijst. Het Werelderfgoedcomité, dat bestaat uit afgevaardigden uit 21 landen, beslist jaarlijks over nieuwe toevoegingen aan de UNESCO-lijst. In België is bijvoorbeeld de grote markt van Brussel en het historisch centrum van Brugge beschermd als cultureel erfgoed. Deze 7 plaatsen werden dit jaar toegevoegd:

1. Medina Azahara – Còrdoba, Spanje

View this post on Instagram

#medinaazahara 😍 #patrimoniounesco 🇪🇸

A post shared by #troitamundos (@troitamundos) on

De Medina Azahara zijn de ruïnes van een groot ommuurde Arabische stad die gebouwd werd tussen 936 en 940. Op de rand van de ruïne en grotendeels ondergronds werd een museum gebouwd dat verkozen werd tot Europees Museum van het jaar in 2012. Net een Arabisch sprookje, toch?

2. Ivrea – Turijn, Italië

https://www.instagram.com/p/BRDJeWRjKRW/?utm_source=ig_embed

Ivrea ken je misschien van het nieuws, aangezien de Italiaanse stad bekend is van de sinaasappelgevechten tijdens Carnaval. De havenstad werd gebouwd als “modelgemeenschap” door Olivetti, de fabriek die de bekende tikmachines, rekenmachines en computers maakte.

3. Qalhat – Oman

Het vissersplaatsje ligt op 20 kilometer ten noordwesten van Sur en heeft een rijke en lange geschiedenis. Van de oude stad blijft niet veel meer over behalve een paar ruïnes uit 1100. Deze werden nu dus cultureel erfgoed gekroond. De geschiedenis hangt hier ook echt in de lucht!

4. Het Victoriaanse en Art Deco-gebouwen ensemble – Mumbai, India

Mumbai komt misschien niet als eerste in je op als je denkt aan Art Deco en Gotische architectuur, maar de Indische stad heeft zo ongelofelijk veel voorbeelden, dat enkelen werden toegevoegd als werelderfgoed. Bijvoorbeeld het hooggerechtsgebouw en de Chhatrapati Shivaji Terminus. Prachtig, toch?

5. Archeologische landschap van de regio Fars – Iran

Deze werelderfgoedplek omvat acht archeologische sites gelegen in de gebieden Firuzabad, Bishapur en Sarvestan. Je ontdekt hier overblijfselen van forten, paleizen en stadsdelen uit zowel de begin- als de eindperiode van het Sassanidenrijk.

6. Göbekli Tepe – Turkije

Göbekli Tepe (vertaald: Navelberg) in het Zuiden van Turkije is het oudste tempelcomplex ter wereld – nog ouder dan Stonehenge en de grote Piramide van Gizeh. Het was ooit een pelgrimsoord waar rituele ceremonies plaatsvonden. Heel bijzonder is dat de kalkstenen blokken soms tot duizenden kilo’s per stuk wegen – hoe zijn ze er ooit in geslaagd dit te bouwen met de middelen die ze toen hadden?

7. Barberton Makhonjwa-gebergte – Zuid-Afrika

Het enige natuurlijke erfgoed in het lijstje – maar heel terecht! Dit gebergte bevindt zich aan de oostelijke rand van het Kaapvaalkraton. De gesteentes die hier te vinden zijn, behoren met een leeftijd van meer dan 3,6 miljard jaar tot de oudste die op onze planeet aangetroffen worden. Dat is al bijzonder op zich!